Contra les retallades en educació, pel dret a l’ensenyament i l’aprenentatge d’idiomes a les Escoles Oficials d’Idiomes

Nota de premsa

Contra les retallades en educació, pel dret a l’ensenyament i l’aprenentatge d’idiomes a les Escoles Oficials d’Idiomes.

– Pel dret a l’ensenyament i l’aprenentatge d’idiomes.

– Contra la degradació i el tancament d’un servei públic.

– En defensa dels llocs de treball i l’estabilitat laboral del professorat.

– Per solidaritat amb els centenars d’alumnes que veuran truncat el seu aprenentatge.

– En defensa de l’ensenyament del basc a la Comunitat Valenciana.

València a 13 d’abril de 2024.

Des de l’Euskal Etxea de València, Centre Basc Navarrés Laurak Bat volem manifestar el nostre estupor i profund desacord davant la decisió de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana de retallar per al pròxim curs 24/25 el dret a l’educació i l’ensenyament d’idiomes a les Escoles Oficials d’Idiomes del País Valencià.

Mancant dades definitives hem conegut que les retallades se centraran només en algunes llengües com són l’àrab, el castellà i el basc. Retallades que tindran un impacte directe en centenars d’estudiants i el seu professorat en implicar el tancament de nombrosos grups. El 100% d’ells per exemple a les províncies d’Alacant i Castelló on l’ensenyament en basc desapareix totalment.

Considerem que la defensa dels serveis públics és una cosa que afecta el conjunt de la societat i per això no podem quedar-nos callades. Sol·licitem a la Conselleria que recapacite i de marxa arrere en aquesta decisió garantint un servei plural i de qualitat en l’ensenyament d’idiomes.

Manifestem la nostra total solidaritat amb el professorat afectat per aquestes retallades que poden fer perillar els seus llocs de treball i les seues condicions laborals. D’igual mode volem mostrar el nostre suport a l’alumnat afectat que veu com el seu procés d’aprenentatge es veurà tallat d’arrel sense causa justificable.

Especialment volem denunciar l’atac contra l’ensenyament públic del basc, una llengua minoritzada a la qual centenars de valencianes i valencians s’han acostat a les Escoles Oficials d’Idiomes, aprenent-la, parlant-la i fent-la seua. Els nostres més profund agraïment a totes elles i ells. Teniu el nostre suport i el nostre cor.

El coneixement d’idiomes implica riquesa social i benestar col·lectiu, per una societat millor que no tanquem les portes al saber. 

En defensa del dret a l’ensenyament i l’aprenentatge des de l’Euskal Etxea ens sumem a les mobilitzacions que es convoquen contra les retallades a les Escoles Oficials d’Idiomes i cridem a participar en les concentracions convocades per sindicats, professorat i alumnat per al dimecres 17 a les 13.30 front les seus de les Conselleries d’Educació.

Contra les retallades en educació, pel dret a aprendre basc.


Nota de prensa

Contra los recortes en educación, por el derecho a la enseñanza y el aprendizaje de idiomas en las Escuelas Oficiales de Idiomas.

– Por el derecho a la enseñanza y el aprendizaje de idiomas

– Contra la degradación y el cierre de un servicio público.

– En defensa de los puestos de trabajo y la estabilidad laboral del profesorado.

– Por solidaridad con los cientos de alumnos que verán truncado su aprendizaje.

– En defensa de la enseñanza del euskera en la Comunidad Valenciana.

València a 13 de abril de 2024.

Desde la Euskal Etxea de Valencia, Centro Vasco Navarro Laurak Bat queremos manifestar nuestro estupor y profundo desacuerdo ante la decisión del Consell de recortar para el próximo curso 24/25 el derecho a la educación y la enseñanza de idiomas en las Escuelas Oficiales de Idiomas del País Valenciano.

A falta de datos definitivos hemos conocido que los recortes se centrarán solo en algunas lenguas como son el árabe, el castellano y el euskera. Recortes que tendrán un impacto directo en cientos de estudiantes y su profesorado al implicar el cierre de numerosos grupos. El 100% de ellos por ejemplo en las provincias de Alicante y Castellón donde la enseñanza en euskera desaparece totalmente.

Consideramos que la defensa de los servicios públicos es algo que afecta al conjunto de la sociedad y por eso no podemos quedarnos calladas. Solicitamos al Consell que recapacite y de marcha atrás en esta decisión garantizando un servicio plural y de calidad en la enseñanza de idiomas.

Manifestamos nuestra total solidaridad con el profesorado afectado por estos recortes que pueden hacer peligrar sus puestos de trabajo y sus condiciones laborales. De igual modo queremos mostrar nuestro apoyo al alumnado afectado que ve como su proceso de aprendizaje se verá cortado de raíz sin causa justificable.

Especialmente queremos denunciar el ataque contra la enseñanza pública del euskera, una lengua minorizada a la que cientos de valencianas y valencianos se han acercado en las Escuelas Oficiales de Idiomas, aprendiéndola, apreciandola, hablándola y haciéndola suya. Nuestros más profundo agradecimiento a todas ellas y ellos. Tenéis nuestro apoyo y nuestro corazón.

El conocimiento de idiomas implica riqueza social y bienestar colectivo, por una sociedad mejor no permitamos  que cierren las puertas al saber. 

En defensa del derecho a la enseñanza y el aprendizaje desde la Euskal Etxea nos sumamos a las movilizaciones que se convoquen contra los recortes en las Escuelas Oficiales de Idiomas y llamamos a participar en las concentraciones convocadas por sindicatos, profesorado y alumnado para el miércoles 17 a las 13:30 frente las sedes de las Consejerías de Educación.

Contra los recortes en educación, por el derecho a aprender euskera, 


Prentsa oharra

Hezkuntzako murrizketen aurka, Hizkuntza Eskola Ofizialetan hizkuntzak irakatsi eta ikasteko eskubidearen alde.

– Hizkuntzak irakatsi eta ikasteko eskubidearen alde.

– Zerbitzu publiko bat degradatzearen eta ixtearen aurka.

– Lanpostuak eta irakasleen lan-egonkortasuna defendatzea.

– Beren ikaskuntza zapuztuko duten ehunka ikasleekiko elkartasunagatik.

– Valentziako Erkidegoan euskara irakastearen alde.

Valencia, 2024ko apirilaren 13a.

Valentziako Euskal Etxetik, Laurak Bat Euskal Etxetik, gure harridura eta desadostasun sakona adierazi nahi dugu Conselleria d’Educació-k datorren 24/25 ikasturterako Hizkuntza Eskola Ofizialetan hizkuntzen hezkuntza eta irakaskuntza eskubidea murrizteko hartu duen erabakiaren aurrean.

Behin betiko daturik ezean, murrizketak zenbait hizkuntzatan bakarrik egingo direla jakin dugu, hala nola arabiera, gaztelania eta euskara. Murrizketa horiek eragin zuzena izango dute ehunka ikaslerengan eta haien irakasleengan, talde askoren itxiera ekarriko baitute. Horietako %100, adibidez, Alacant eta Castellon probintzietan, non euskarazko irakaskuntza erabat desagertzen den.

Zerbitzu publikoen defentsak gizarte osoari eragiten diola uste dugu, eta horregatik ezin gara isilik geratu. Conselleria d’Educació-ri eskatzen diogu hausnartzeko eta atzera egiteko erabaki horretan, hizkuntzen irakaskuntzan kalitatezko zerbitzu plurala bermatuz.

Erabateko elkartasuna adierazten diegu murrizketa horien eraginpean dauden irakasleei, haien lanpostuak eta lan-baldintzak arriskuan jar baititzakete. Era berean, gure babesa eman nahi diegu ukitutako ikasleei, haien ikaskuntza-prozesua errotik moztuko baita, justifikaziorik gabe.

Bereziki salatu nahi dugu euskararen irakaskuntza publikoaren aurkako erasoa, hizkuntza gutxitu horretara ehunka valentziar hurbildu baitira Hizkuntza Eskola Ofizialetan, hura ikasi, estimatu, hitz egin eta bere eginez. Eskerrik beroenak beraiei guztiei. Gure babesa eta bihotza dituzue.

Hizkuntzak jakiteak aberastasun soziala eta ongizate kolektiboa dakartza, eta gizarte hobe baten alde, ez diogu ikaskuntzari ateak ixten uzten.

Irakaskuntzarako eta ikaskuntzarako eskubidearen defentsan Euskal Etxeak bat egiten du Hizkuntza Eskola Ofizialetako murrizketen aurka egingo diren mobilizazioekin, eta dei egiten dugu sindikatuek, irakasleek eta ikasleek asteazkenean, apirilak 17, 13:30ean, Conselleria d’Educació egoitzen aurrean egingo dituzten elkarretaratzeetan parte hartzera.

Hezkuntzako murrizketen aurka, euskara ikasteko eskubidearen alde.